Αρχική > Πολιτική > » Η προπώληση του Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει η λύση για να απεγκλωβιστούμε από το Μνημόνιο. «

» Η προπώληση του Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει η λύση για να απεγκλωβιστούμε από το Μνημόνιο. «

01/03/2014

Συμμαχία Πολιτών ΚύπρουΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΥΛΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

FORBES-

Η προπώληση του Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει η λύση για να απεγκλωβιστούμε από το Μνημόνιο.

Ο ΠΤΔ να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Τερματικού και όχι να είναι υπέρμαχος του αγωγού μέσω Τουρκίας. 

27 Φεβ. 14

Υπό τον τίτλο «Μήπως η Κύπρος προσβλέπει σε προπώληση φυσικού αερίου για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης», το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, αναφέρεται στη δυνατότητα προπώλησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, για χρηματοδότηση της αναγκαίας υποδομής.

Στο άρθρο μάλιστα σημειώνεται ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου, εκτιμώνται στα 50 με 60 τρισεκατομμύρια  κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια  βαρέλια αργού πετρελαίου.

Η προπώληση του Φυσικού Αερίου ήταν και παραμένει η λύση για να απεγκλωβιστούμε από την οικονομική δυσπραγία και το Μνημόνιο. Και γνωρίζουμε ότι υπήρξαν προτάσεις προπώλησης πολύ πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Μόνο που τότε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τις εξέτασε αλλά έσπευδε να πάει στο Γιούρογκρουπ, χαρακτηρίζοντας το Φυσικό Αέριο, αέρα κοπανιστό. Έστω και τώρα καλούμε τον Πρόεδρο να αναθεωρήσει άποψη. Τον καλούμε επίσης να προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Όπως και το άρθρο του Forbes αναφέρει «η δημιουργία τερματικού , επιτρέπει στην Κύπρο, περισσότερη ευελιξία στην εξαγωγής του φυσικού της αερίου, απ’ ότι ένα αγωγός, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το τερματικό για εξαγωγή του δικού του φυσικού αερίου. Περαιτέρω, μειώνει την πιθανότητα η Κύπρος να στραφεί στην λύση του αγωγού με την Τουρκία».

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να φλερτάρει με τη λύση – σύνδεση του αγωγού με την Τουρκία. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλι του πρώην προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ κ. Έλληνα, η κυβερνητική ολιγωρία για σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης οδηγεί στην ακύρωση της κατασκευής του χερσαίου τερματικού ακυρώνοντας παράλληλα και τη μεγαλύτερη επένδυση που θα μπορούσε να γίνει στην Κύπρο με όλα τα γνωστά οφέλη για την κυπριακή οικονομία και την άρση της ανεργίας. Έστω και τώρα καλούμε τον Πρόεδρο να αναθεωρήσει τις οποιεσδήποτε απόψεις του. Τον καλούμε να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Κατηγορίες:Πολιτική
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.