Αρχική > Πολιτική > » ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ‘ΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ’ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡΙΚ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ «

» ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ‘ΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ’ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡΙΚ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ «

06/03/2014

Κύπρος σταύρωση.Φανούλας Αργυρού

 Λονδίνο 6.3.2014

Το τελευταίο κρούσμα τουρκικής προπαγάνδας από την δημοσιογράφο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κα Σούλα Χατζηκυριάκου  ήλθε μέσω του προγράμματος της το βράδυ της 3.3.2014, ειδικά στην 57η επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, και  που προκάλεσε αγανάκτηση και δέος σε χιλιάδες συμπατριώτες μας εντός και εκτός Κύπρου. ΄Οταν η κυρία αντί της θυσίας του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 αφιέρωσε πρόγραμμα για το 1963-64 στα γούστα της τουρκικής προπαγάνδας. Ως αποτέλεσμα να γραφτούν επικριτικότατα άρθρα όπως του αρχισυντάκτη του Φιλελευθέρου κ. Άριστου Μιχαηλίδη, 5.3.2014 «Μα, γιατί ανατίναξαν τον μιναρέ; Γιατί;» του κ. Λάζαρου Μαύρου «Παρακρατικά Κρατικού ΡΙΚ», Σημερινή 5.3.2014, κύριο άρθρο Ελευθερίας Λονδίνου, 6.3.2014  «Η Κυρά Σούλα του ΡΙΚ», και το άρθρο του τακτικού αρθρογράφου της Ελευθερίας  κ. Δημήτρη Ευσταθίου, Ελευθερία Λονδίνου 6.3.2014 «Το ΡΙΚ να αναλάβει τις ευθύνες του». (Τα δύο τελευταία μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο εδώ – http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA06032014.pdf

 

΄Ομως, θα πρέπει να πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω για να καταγραφεί ιστορικά πλέον η συστηματική προσπάθεια της εν λόγω κυρίας να προβάλει τουρκικές θέσεις από το κυβερνητικό ΡΙΚ που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος και που δικαιώνει τη διαχρονική επισήμανση της Ελευθερίας Λονδίνου.

2002/3 – H ΥΠΟΠΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΡΙΚ ΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ!!!

Στις  3.1.2003 (επί εμφάνισης του Σχεδίου Ανάν να θυμίσουμε) η Ελευθερία Λονδίνου με σχεδόν ολοσέλιδη κάλυψη αναφέρθηκε σε «Ανεύθυνες, παραπλανητικές και επικίνδυνες ειδήσεις από ΡΙΚ – ύποπτη προσπάθεια πληθυσμιακής αύξησης των Τουρκοκυπρίων!!!». Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφερόταν σε πρόγραμμα της ίδιας κυρίας Σούλας Χατζηκυριάκου  από το ΡΙΚ η οποία,  αναφέρθηκε σε συνέντευξη που πήρε από τον αρχισυντάκτη της ΄Τοπλούμ Ποστασι’ στο Λονδίνο ο οποίος της είπε ότι η εν λόγω εφημερίδα έχει κυκλοφορία 17,000 και ότι οι Τουρκοκύπριοι στο Λονδίνο είναι 200,000!

Στην πραγματικότητα, τότε,  η εβδομαδιαία τουρκοκυπριακή εφημερίδα είχε κυκλοφορία 3,000, διανέμεται δωρεάν,  οι Τουρκοκύπριοι δεν ξεπερνούσαν τις 50,000 ενώ οι Ελληνοκύπριοι μάλλον ξεπερνούσαν τις 250,000.

Η Ελευθερία θεώρησε την εν λόγω προβολή από την κα Σούλα Χατζηκυριάκου,  ως ύποπτη προσπάθεια πλασματικής πληθυσμιακής αύξησης των Τουρκοκυπρίων για να βοηθηθεί η πολιτική ισότητα και να συμβαδίζει με την αριθμητική λόγω του σχεδίου ‘Ανάν’ εφόσον το 18% δεν μπορεί, ούτε με τους κουβαλητούς  να γίνει 50%!

Επιστολή Σοφοκλείδη προς ΡΙΚ

Η εφημερίδα έγραψε ότι η ανυπόστατη είδηση επέσυρε την μήνιν ακόμα και του, κατά τα άλλα μετριοπαθή, πρόέδρου της ΕΚΟ Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, κατηγόρησε το ΄Ίδρυμα για ‘μετάδοση ανεξέλεγκτων ειδήσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας, που προκαλεί μόνο σύγχυση και ζημιά στο εθνικό μας θέμα’..

Η εφημερίδα επίσης,  τόνισε ότι «έντονα αισθήματα αγανάκτησης, και υποψίες για μεθοδευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων προκάλεσε στην παροικία μας η ψευδής και εθνικά επικίνδυνη είδηση την οποία μετέδωσε το ΡΙΚ στο κύριο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης στις 22 Δεκεμβρίου, ότι τάχα στην Βρετανία ζουν 200 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, που είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Κύπρο μόλις υπογραφεί λύση του Κυπριακού!”.

Στην αυστηρή επιστολή του για το θέμα ο κ. Σοφοκλείδης τόνιζε:

«… Θέλω να πιστεύω ότι οι συντάκτες σας γνωρίζουν τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που κατοικούσαν στην Κύπρο στην τελευταία απογραφή. Το 1974, οι Τουρκοκύπριοι που κατοικούσαν στην Κύπρο ήταν 120.000 και εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση 40.000 – 50.000. Με βάση ποία λογική μεταδίδετε την είδηση ότι διπλάσιος αριθμός Τουρκοκυπρίων απ ΄αυτούς  που κατοικούν στη Κύπρο, ζει στη Βρετανία και ότι μάλιστα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κύπρο;».

Σημειώνω ότι η ‘Ελευθερία’ στις 21.12.02 είχε επίσης επικρίνει  την εν λόγω δημοσιογράφο και για την κάλυψη της Κοπεγχάγης. “Συντονίστρια η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου. Εντελώς άσχετη, ακόμα και για στοιχειώδη θέματα. Είπε ότι η Βρετανία διατηρεί στρατεύματα σε ξένη χώρα, τη Βόρεια Ιρλανδία!!! Επίσης, μόλις άκουσε την απόφαση με την Τουρκία και ποιοι υπέβαλαν προτάσεις στο Συμβούλιο Κορυφής (το ρεπορτάζ ήταν αναλυτικό), είπε ότι πέρασε η πρόταση των…σκανδιναβικών χωρών για εξέταση της τουρκικής υποψηφιότητας το 2004! Άλλα άκουε, άλλα καταλάβαινε και άλλα έλεγε. Μα πού τις βρίσκουν αυτές τις άσχετες;»

Στις 23.1.2003 η Ελευθερία δημοσίευσε επιστολή της κας Σούλας Χατζηκυριάκου του ΡΙΚ που διαμαρτυρόταν για το δημοσίευμα της Ελευθερίας. Δεν παραδεχόταν λάθος την είδηση για τους 200,000 Τουρκοκύπριους αλλά ισχυρίστηκε ήταν μια άλλη άποψη που της έδωσαν από την Τουρκοκυπριακή Τοπλούμ Ποστασί!

Στην ίδια σελίδα η Ελευθερία απάντησε με μακροσκελή αποστομωτική απάντηση  στην κυρία δημοσιογράφο του ΡΙΚ.

2010 – Τουρκική προπαγάνδα από Σούλα Χατζήκυριακού ΡΙΚ

 

Τον Ιούνιο του 2010, λοιπόν, η κυρία Σούλα Χατζηκυριάκου επανήλθε από το κρατικό ΡΙΚ με άλλο ντοκουμαντέρ για το οποίο η Ελευθερία δημοσίευσε δύο άρθρα, ένα από τον αρθρογράφο της κ. Δημήτρη Ευσταθίου «Το ΡΙΚ και η υπομονή μας!» και το κύριο άρθρο της «ΡΙΚ και τουρκική προπαγάνδα», στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων (μπορείτε να διαβάσετε αμφότερα τα άρθρα στην ολότητά τους στους συνδέσμους πιο κάτω)

«… Η προσπάθεια λοιπόν να πειστεί ο Κυπριακός Ελληνισμός ότι ευθύνεται για την τουρκική εισβολή και κατοχή, πέρασε τα τελευταία χρόνια στα χέρια του ΡΙΚ, του κρατικού καναλιού, το οποίο συντηρεί ο Κύπριος φορολογούμενος με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο…. Αποκορύφωμα της τουρκικής προπαγάνδας μέσω του ΡΙΚ είναι το τελευταίο ντοκυμανταίρ « Η δική μου αλήθεια¨, της δημοσιογράφου και αρχισυντάκτριας του ΡΙΚ, Σούλας Χατζηκυριάκου. ΄Οσοι έτυχε να δουν αυτό το πρόγραμμα, την Τρίτη το βράδυ, πιθανόν να συγχύστηκαν αν επρόκειτο για προβολή του Μπαιράκ ή του ΡΙΚ. Η δημοσιογράφος, λες και ήταν σε διατεταγμένη χουντική υπηρεσία, προσπαθούσε επίμονα να εκμαιεύσει από έναν Ελληνοκύπριο «παραστρατιωτικό΄¨ της εποχής του 1963-64 λεπτομερή ομολογία για… σφαγές Τουρκοκυπρίων που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι…».

http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA10062010.pdf    ΡΙΚ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ  ημερ. 10 Ιουνίου 2010,  σελίδα 1 και 5.

http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA25062010.pdf  σελίδα 6  «Το ΡΙΚ και η υπομονή μας!» άρθρο Δημήτρη Ευσταθίου περί ΣΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ 24.6.2010

 

Η κυρά Σούλα του ΡΙΚ

Στη Σούλα Χατζηκυριάκου του ΡΙΚ θα έπρεπε προ πολλού  να της απαγορεύσουν στο ΡΙΚ να καταπιάνεται με ιστορικά γεγονότα της πρόσφατης Κυπριακής Ιστορίας. ΄Οχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκής και αμόρφωτη αλλά γιατί είναι στρατευμένη στην τουρκική προπαγάνδα για ενοχοποίηση των Ε/κ για όσα έγιναν το 1963-64. Παλιότερα είχε… ταίρι σ΄αυτή την προπαγάνδα:  Την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που της είχαν δώσει εκπομπή για να… αποδείξει ότι για όλα τα κακά που  βρήκαν την Κύπρο έφταιε ο Μακάριος, ο οποίος καταπίεζε τους Τουρκοκυπρίους.

Η κυρά Σούλα έκανε και πριν λίγα χρόνια την ίδια εκπομπή. Στόχος της πάντα ο ίδιος. ΄Οτι οι Ελληνοκύπριοι κατάσφαζαν Τουρκοκύπριους, άρα είχε δίκαιο ο Τουρκία που μας τιμώρησε το 1974, επομένως οι Τουρκοκύπριοι δικαιωματικά ζητούν ξεχωριστό κράτος και εγγυήσεις της Τουρκίας. Αυτός είναι ο στόχος της. Και καλεί κάποιους περιθωριακούς τύπους να διηγηθούν ιστορίες τους ( για αγρίους) και να καταθέσουν, δήθεν προσωπικές μαρτυρίες. Όταν το ΡΙΚ καταδέχεται να φιλοξενεί τον Τάκη Χατζηδημητρίου ( διότι έτσι θέλει η κυρά Σούλα) ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι πολίτης ενός «μίζερου νότου (έτσι αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) τότε ο κάθε νόμιμος πολίτης της Κύπρου δικαιούται να αρνηθεί να πληρώσει συνδρομή για το ΡΙΚ.

Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τεράστια ευθύνη να λάβουν θέση. Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνονται τόσα εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του ΡΙΚ για να μπορεί η κάθε αμόρφωτη Σούλα να κάνει τουρκική προπαγάνδα!

Έλεος πια.

ΗΡΑ (Ελευθερία Λονδίνου 6.3.2014)

(Συστήνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν το σχετικό άρθρο του Άριστου Μιχαηλίδη (5/3/14) στον «Φιλελεύθερο»).

http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA06032014.pdf  σελ.5

http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA06032014.pdf  σελ.6

το άρθρο Δ. Ευσταθίου «Το ΡΙΚ  να αναλάβει τις ευθύνες του».

 

Κατηγορίες:Πολιτική