Αρχική > Πολιτική > » «Πόλεμος» για την Eurobank. «

» «Πόλεμος» για την Eurobank. «

15/03/2014

eurobank ΙΙΈκπληξη προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος με τη γνωστή και παροιμιώδη ευθύτητα έκφρασης που τον χαρακτηρίζει δήλωσε χθες ότι το σημερινό management της τράπεζας είχε βρει τους επενδυτές που θα συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά δεν τους επετράπη να προχωρήσουν στην ΑΜΚ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει εδώ και καιρό μία υπόγεια διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της Eurobank και του ΤΧΣ, η οποία έχει να κάνει με τον ουσιαστικό έλεγχο της πρώην ναυαρχίδας του ομίλου Λάτση στην Ελλάδα. Εικάζεται ότι η διαμάχη αυτή έχει να κάνει με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν καλύτερη θέση ενόψει νέων ανακατατάξεων στο προσεχές μέλλον στον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαμάχη αυτή έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, διχάζοντας την συγκυβέρνηση. Ο νυν υπουργός Οικονομίας κ. Στουρνάρας, πάντως, έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της κυρίας Σακελλαρίου και προσωπικά και έμπρακτα. Η επιμονή Στουρνάρα δίδει το δικαίωμα στην αγορά να υποθέσει ότι έχει την κάλυψη της κυβέρνησης.

Η πλευρά των στελεχών της Eurobank υποστήριζε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει σε ΑΜΚ άμεσα και δίχως να χρειαστεί η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ. Αντίθετα η κυρία Σακελλαρίου θεωρεί απαραίτητη την ψήφιση ενός νόμου αμνηστίας από την Βουλή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ΑΜΚ και όχι για πώληση μετοχών. Μία τέτοια εκβιαστική ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει εύκολα από την Βουλή, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητα το μέλλον της Eurobank.

Όσο μάλιστα καθυστερεί χρονικά η οριστική λύση για την τράπεζα, τόσο απομακρύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές.

Επιμένει ο Γκ. Χαρδούβελης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν πάντως ο κ. Χαρδούβελης με σημερινές του δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 προσπαθεί να υποβαθμίσει τη χθεσινή του αναφορά – η οποία να σημειωθεί ότι έγινε δημόσια. Με την προσπάθεια του αυτή όμως αλλά και με τη διατύπωσή του ενισχύει τα ερωτηματικά καθώς ζητά ουσιαστικά από το ΤΧΣ να συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Χαρδούβελη στον 9,84 έχει ως εξής: «Εν τη ρύμη του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι του ξεφεύγει. Είναι γεγονός ότι η Eurobank  ήταν έτοιμη να κάνει αύξηση κεφαλαίου πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. Τώρα, ακόμα περιμένουμε. Οι επενδυτές πάντως μας εμπιστεύονται και αναμένουν να μπουν στην Eurobank. Περιμένουμε να συνταχθεί και ο νόμος – πλαίσιο που θα επιτρέψει στο Ταμείο να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση… Το Ταμείο θα πρέπει να υπολογίσει τι συμφέρει το δημόσιο. Μήπως πρέπει και αυτό να μπει στην αύξηση ως επενδυτής; Διότι, εάν οι τιμές είναι εκείνες της τρέχουσας αγοράς και όλοι περιμένουν μελλοντικά να αυξηθούν -επειδή η τράπεζα θα αφεθεί να λειτουργήσει ομαλά, όπως και πριν-, τότε θα κερδίσει και το Ταμείο. Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Eurobank έχει υποχρέωση να αναζητήσει 3 δισ. ευρώ. Τότε αναγκαστικά το Ταμείο θα τα δώσει από τα χρήματα που έχει. Θέλει όμως να το κάνει; Θέλει δηλαδή, να ξοδέψει το «μαξιλάρι» και να πει όχι στα ποσά  που φέρνουν οι ξένοι εδώ; Αυτό είναι το ερώτημα». …

http://www.capital.gr/news.asp?id=1975240

Κατηγορίες:Πολιτική