Αρχική > Πολιτική > » Διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού IGI-Poseidon. «

» Διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού IGI-Poseidon. «

17/03/2014

Διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού IGI-Poseidon

Διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού IGI-Poseidon

March 14, 2014 10:39 am Category: Ελλαδα, Οικονομια Leave a comment A+ / A-

Γράφοντας για το FORBES, o Christopher Coats σχολιάζει τον διεθνή διαγωνισμό που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας για την κατασκευή αγωγού, δια μέσου του οποίου θα μεταφερθούν 8 δις κ.μ. φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από οικόπεδα υπό τον έλεγχο της Κύπρου και του Ισραήλ (“Greece Moves on Russian Gas Concerns with Pipeline Projects”).

Σύμφωνα με το Reuters, ο αγωγός θα συντελέσει στη σύνδεση της περιοχής Λεβιάθαν που ανήκει στο Ισραήλ με την Ευρώπη, δια μέσω Ελλάδας (πρόκειται για τον αγωγό IGI-Poseidon που θα διαχειρίζεται η ιταλική Edison με την ελληνική ΔΕΠΑ). Ο αγωγός συνιστά την πρώτη δυνατότητα εξαγωγής μακράς απόστασης για το Ισραήλ, ενώ για την Ελλάδα συνιστά την ευκαιρία να παίξει ενεργειακό ρόλο στην περιοχή, κάτι που αποτελούσε μακροχρόνια επιδίωξη, τόσο ως μεταφορέας όσο και ως παραγωγός μελλοντικά. Ο αγωγός εξάλλου καλύπτει την ευρωπαϊκή ανάγκη για εναλλακτικές πηγές παροχής ενέργειας της Ευρώπης, στόχος από το 2009 με τα πρώτα σύννεφα στην σχέση Ρωσίας Ουκρανίας.

Μήνες πριν τις τελευταίες εξελίξεις, ο συγκεκριμένος αγωγός είχε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ένα σχέδιο κοινού ενδιαφέροντος, μία εκ των 248 ενεργειακών υποδομών, όπου θα  επενδυθούν συνολικά $8.13 δις. Η κατασκευή του ωστόσο παρουσιάζει δυσκολίες: μπορεί να περάσει από θαλάσσιες περιοχές τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία, που είναι ήδη αναστατωμένη από τις προσπάθειες των Κυπρίων να επωφεληθούν από τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής. Εξάλλου αν ο αγωγός ανταγωνιστεί ευθέως παρεμφερή τουρκικά σχέδια (αγωγούς προς την Ευρώπη με δίοδο την Τουρκία), η Τουρκία θα εναντιωθεί.

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Τ-Κ και Ε-Κ για επίλυση της διένεξης στο νησί δημιουργεί ελπίδες, είναι όμως παράλογο να περιμένουμε να επιλυθεί ένα πρόβλημα 40 ετών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα της χρηματοδότησης συνιστά επίσης μια πρόκληση, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και η προσέλκυση νέων επενδυτών καθίσταται έως και αδύνατη χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη.

http://www.forbes.com/sites/christophercoats/2014/03/13/greece-moves-on-russian-gas-concerns-with-pipeline-project/

http://mignatiou.com/

Κατηγορίες:Πολιτική