Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > Τι έκαναν οι Άγγλοι στα Φώκλαντ;

Τι έκαναν οι Άγγλοι στα Φώκλαντ;

08/10/2014

Συμμαχία Πολιτών ΚύπρουΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ#ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΙΝΤΑ#ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Για να καταστούν οι υδρογονάνθρακες ευλογία για όλους τους Κύπριους, πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Διστακτικότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και δογματικές προσεγγίσεις στις εξωτερικές σχέσεις σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα αποβούν μοιραίες.

8 Οκτ. 14

Την ώρα που η Τουρκία με νέα ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου του Στρατού συνεχίζει την επιθετική πολιτική της κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι η  Κύπρος στερείται υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Η χθεσινή δήλωση του Foreign Office, κινείται στο ίδιο πλαίσιο και στην ίδια φιλοσοφία με αυτή του State Department. Το ίδιο και η δήλωση του κ. Άιντα ο οποίος καλεί όλους να «λειτουργήσουμε υπεύθυνα», εξισώνοντας την επιτιθέμενη Τουρκία με την αμυνόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Τέτοιες προσεγγίσεις συντηρούν την Τουρκική επιθετικότητα.

Για να καταστούν οι υδρογονάνθρακες ευλογία για όλους τους Κύπριους, πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει τη λύση του Κυπριακού με τρόπο που να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενώ Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει τη στρατιωτική κατοχή από το έδαφος στη θάλασσα,  το Foreign Office, αντί να καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να την καλεί σε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλά για ενέργειες που «δημιουργούν κίνδυνο για πρόκληση εντάσεων». Στην ίδια δήλωση το Foreign Office, σημειώνει ότι «το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία της λύσης». Τέτοιες ενέργειες από άλλες χώρες κρίνονται από τη Βρετανία ως επίθεση και παίρνει πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων.

Όταν πρόκειται για την Τουρκία, η επίθεση αποτελεί απλά ένα «περιστατικό» το οποίο με τη λογική της Βρετανικής Κυβέρνησης, πρέπει να μας οδηγήσει στο να αποδεχτούμε τις τουρκικές αξιώσεις για μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Το αδιέξοδο των 40 χρόνων που διαιωνίζει την κατοχή και τη διχοτόμηση, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Τουρκία και δεν αποδεχόμαστε την ποντιοπιλατική στάση της ίσης επίρριψης ευθυνών.

Τελικά με τη φιλοσοφία αυτή η Βρετανική Κυβέρνηση θα μας πει σε λίγο ότι οι παράνομες αυτές επιθέσεις της Τουρκίας γίνονται γιατί η Τουρκία βιάζεται για λύση του Κυπριακού.

Καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υπενθυμίσει στη Μεγάλη Βρετανία ότι είναι εγγυήτρια δύναμη για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τη σύμβαση αυτή πηγάζουν υποχρεώσεις για τη  Μεγάλη Βρετανία  τις οποίες δεν εκπλήρωσε το 1974 με την τουρκική εισβολή αλλά ούτε και σήμερα με τη νέα επίθεση της Τουρκίας.

Η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίει τις στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο για επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών  και αντί ανταλλαγμάτων προς  την Κυπριακή Δημοκρατία  μας καρφώνει πισώπλατα στηρίζοντας ή καλύπτοντας στην ουσία την Τουρκική  επιθετικότητα.

Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί όπως η Κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της έναντι των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας θέτοντας τη, σε υγιείς βάσεις που εξυπηρετούν τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Πρέπει η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική.

 

Τα εθνικά μας συμφέροντα απαιτούν όπως αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με φίλες χώρες όπως η Ρωσία με την οποία πρέπει να υπογραφεί άμεσα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την παροχή διευκολύνσεων όπως αυτές που απολαμβάνουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Διστακτικότητα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και δογματικές προσεγγίσεις στις εξωτερικές σχέσεις σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα αποβούν μοιραίες.

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό