Αρχική > Οικονομία, οικονομικά, πολιτική οικονομία > ΠΡΟΣΟΧΗ! Διασπορά φημών από κερδοσκόπους-κοράκια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Διασπορά φημών από κερδοσκόπους-κοράκια.

16/10/2014

κουκουλοφόρος διαδικτύουΚυκλοφορούν στο διαδίκτυο σημειώματα, φυσικά ανώνυμα, πως επίκειται ΚΡΑΧ είτε ελλαδικό είτε διεθνές είτε παγκόσμιο. Αφορμή δίνεται από την μεγάλη πτώση του ΧΑΑ αλλά και των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η μεν εκποίηση των χρηματιστηριακών αξιών μακράν απέχει από το να χαρακτηριστεί ΚΡΑΧ δεδομένων πως σε ετήσια βάση οι απώλειες είναι της τάξης 20% ενώ σε εβδομαδιαία 12%  ( βλ. http://www.euro2day.gr/IndicesDetail.aspx?i=48 ).

Ιστορικά Στοιχεία Δείκτη

 

  Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
  Τελευταίων 7 ημερών 852,87 1.033,80 -11,81
  Τελευταίων 30 ημερών 852,87 1.158,63 -23,10
  Τελευταίων 3 μηνών 852,87 1.220,47 -24,73
  Τελευταίων 6 μηνών 852,87 1.328,60 -25,11
  Τελευταίων 12 μηνών 852,87 1.379,42 -20,63

 

 

 Οι πληροφορίες ενημερώνονται καθημερινά στις 17:30

Σε ότι αφορά στα κρατικά ομόλογα, η ρευστοποίηση είτε είναι σκόπιμα κερδοσκοπική-αρπαχτική ( πουλάνε χαμηλά για να επαναγοράσουν χαμηλότερα ) είτε κανονική λόγω της εξαιρετικής πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, γεγονός είναι πως γίνεται «ξεφούσκωμα» καθώς επ’ ουδενί υπάρχουν πραγματικά στοιχεία και ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, τέτοιου τύπου βίαιες μεταπτώσεις επί  κρατικών τίτλων, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως ενίοτε έχουν και πολιτικές -πέραν από χρηματοοικονομικές- σκοπεύσεις και επιδιώξεις.

Σε ότι αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές η χρηματιστηριακή μεγάλη πτώση  των τελευταίων ημερών σχετίζεται εμφανώς με τα αδιέξοδα κυρίως σχετικά με την ενεργειακή τροφοδότηση της Ευρώπης αλλά και αυτά μετριάζονται από τη μεγάλη κάμψη της τιμής του πετρελαίου και του ευρώ που ευνοούν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Όλη αυτή η αναταραχή ενώ έχει πραγματικά αίτια είναι και νομοτελειακά περιορισμένη καθώς η τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα, όταν αποσύρεται πρέπει κάπου αλλού να διοχετευθεί. Οπότε χαρακτηρίζουμε δόλια, σκοτεινή και σκόπιμη την παρότρυνση να αποσυρθούν οι καταθέσεις από τις τράπεζες λόγω ΚΡΑΧ ενόψει.

Ενδέχεται η σπερμολογία αυτή να άπτεται της κομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αλλά σε κάθε περίπτωση και την ηρεμία μας βλάπτει αλλά κυρίως, συγκαλύπτει τα πολύ μεγάλα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα, πρωτίστως  αυτό του τουρκικού αναθεωρητισμού που εκδηλώνεται ήδη στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βεβαίως πρέπει να τεθούμε σε πανεθνικό συναγερμό αλλά με ανοιχτό και υπεύθυνο τρόπο και όχι με ατομικό -καταστροφολογικό- πανικό.

Νίκος Καραβαζάκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. Τα αμερικανικά  χρηματιστήρια από την πτώση του 2000 έχουν ανέβει πάνω από 30%, η ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος είναι ίση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ενδεχόμενο να καταστραφεί μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας με κάποια αφορμή ( π.χ. Ουκρανία, EBOLA, Μ. Ανατολή-Κύπρος- ελληνικό δημόσιο χρέος κ. ά. ) είναι πιθανή και ανταποκρίνεται στη γνωστή ιδιότητα του Κεφαλαίου πως » εάν δεν μπορεί να επεκταθεί τότε αυτό καταστρέφεται «.
  2. Το να διαδίδεται ή προβλέπεται ως πιθανή μια τέτοια καταστροφή είναι τόσο απροσδιόριστο που καταντά προφητεία: » αν δεν βρέξει σήμερα, θα βρέξει ( κάποτε ) «. Αντίθετα, το να αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις και οι σκοπιμότητες τέτοιων επιδιώξεων, επιβάλλεται, εάν γίνεται εμπεριστατωμένα.
  3. Ο κίνδυνος να αρπαγούν -όπως έγινε ήδη στην Κύπρο- οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ( άνω των 100.000 € ) είναι και υπαρκτός και συστημικός και θεσμικά αποδεκτός από την Ε.Ε. . Δεδομένης μάλιστα της πλήρους αποτυχίας των ελληνικών τραπεζών να ανακάμψουν εξαιτίας των » κόκκινων» δανείων που χορηγούσαν αφειδώς και χύδην, παρά την χρηματοδότησή τους από το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνοντας το σύνολο της κοινωνίας μας, θα ήταν μία επιλογή. Η κυβέρνηση όμως αποκλείεται να την προέκρινε δεδομένης της προεκλογικής φάσης που βρισκόμαστε και όχι μόνον. Η δε ΕΚΤ μόλις χθες ενέκρινε ειδική ( προνομιακή ) αξιολόγηση των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν.
  4. Βέβαια η περίπτωση κατάρρευσης κάποιας ελληνικής τράπεζας υπάρχει όπως και η φραγή των διατραπεζικών συναλλαγών εξαιτίας κάποιου έκτακτου συμβάντος. Αλλά τεκμαίρεται έτσι, αορίστως, σύσταση απόσυρσης των μικροκαταθέσεων;
  5. Όσο για το ΧΑΑ και αυτό έχει απωλέσει 30% περίπου από τα υψηλά της τελευταίας 2ετίας, που είναι και συμβατό με τα παγκόσμια παρόμοια μεγέθη και φυσιολογική  διόρθωση για την ελληνική εγκατεστημένη ύφεση.

Ν.Κ. 17/10/14 ( 10.15′ )