Αρχική > Πολιτική > » Οι ΗΠΑ συνομιλούν με το παρακλάδι του PKK στη Συρία. «

» Οι ΗΠΑ συνομιλούν με το παρακλάδι του PKK στη Συρία. «

17/10/2014

Οι ΗΠΑ συνομιλούν με το παρακλάδι του PKK στη Συρία

 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επαφές με εκπροσώπους του κύριου κουρδικού κόμματος της Συρίας -πρόκειται για το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης- που είναι το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, – το μεγάλο αγκάθι για την Αγκυρα- όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή εκνεύρισε αφάνταστα την τουρκική διπλωματία που διαμαρτυρήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Το Πρακτορείο REUTERS και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA) μετέδωσαν ότι αυτές οι “απευθείας επαφές” που είναι τμήμα της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους στη Συρία έγιναν “έξω από την περιοχή” μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκείνων του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης όπως είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Ψάκι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Άγκυρας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους πήγαν “πολύ, πολύ καλά” όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χωρίς όμως να αναφέρει ποιον ρόλο μπορεί να αναλάβει η Τουρκία. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα κοροϊδεύει τους Αμερικανούς και δεν υλοποιεί καμία εκ των υποχέσεων που έδωσε. Αλλωστε μέχρι να …αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, οι τζιχαντιστές θα έχουν ισχυροποιηθεί περαιτέρω και θα αποτελούν φόβο και τρόμο για όλες τις χώρες ης περιοχής, εκτός της Τουρκίας που τους υποθάλπτει.

“Οι συζητήσεις πήγαν πολύ, πολύ καλά. Είχαν στο επίκεντρό τους τη διερεύνηση άλλων τρόπων συνεισφοράς της Τουρκίας και που μπορεί να δεσμευτεί (η Τουρκία) γι` αυτό”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Όπως είπε ο Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την άδεια να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία για τις εναέριες επιδρομές που εκτελούν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου η έκθεση που συνέταξαν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης που συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή είναι “γενικά καλή”.

Στη φωτογραφία ο αρχηγός των Κούρδων της Συρίας Σαλέχ Μουσλίμ.

http://mignatiou.com/

Κατηγορίες:Πολιτική