Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > Κυπριακό – Γαλλία.

Κυπριακό – Γαλλία.

23/10/2014

Κυπριακή σημαία ανεμίζουσαΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

– ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ ΓΑΛΛΙΑΣ

Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όχι απλά να καταδικαστεί η Τουρκική επιδρομή αλλά να κληθεί από την Ε.Ε. να αποσύρει άμεσα τα πλοία της από Κυπριακή ΑΟΖ και να τερματίσει τους επιθετικούς της σχεδιασμούς.

Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, αναμένουμε ότι η Ε.Ε  θα επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκιάς.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας στα πλαίσια των συναντήσεων που προγραμμάτισε με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Λιλλήκα για τη συνάντηση και για τις δηλώσεις Νταβούτογλου.

 

23 Οκτ. 14

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον αγαπητό Πρέσβη της Γαλλίας. Ως γνωστό η Γαλλία είναι μια διαχρονικά φίλη χώρα που πολλές φορές στάθηκε αρωγός στο δίκαιο αγώνα που η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει για την επίλυση του Κυπριακού. Η Γαλλία έχει διπλή ιδιότητα και ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα του Κυπριακού. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως θέμα αρχής η Συμμαχία Πολιτών επιθυμεί την ισότιμή και ενεργό εμπλοκή και των 5 Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Για αυτό ζήτησα από τον φίλο Πρέσβη να μεταβιβάσει στο Παρίσι το αίτημα για έμπρακτη στήριξη της Κύπρου και για καταδίκη της Τουρκίας. Ταυτόχρονα τον ενημέρωσα για τα μέτρα που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επίθεσης.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου αποδεικνύουν σε όποιους είχαν αμφιβολίες τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας  έναντι της Κύπρου.

Πέραν της δήλωσης ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να παραβιάζει το διεθνές  δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νταβούτογλου  ξεκαθάρισε για άλλη μια φόρα το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκει η Τουρκία. Ουσιαστικά η Τουρκία στοχεύει λύση που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία,  θα οδηγεί σε δύο κράτη  και θα είναι ασύμβατη με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Αναμένουμε από τους εταίρους μας, να επιδείξουν έμπρακτα και αποτελεσματικά την αλληλεγγύη τους προς  ένα Κράτος Μέλος της Ε.Ε που δέχεται επίθεση από  τρίτη χώρα. Η συνοχή και η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων  πολιτών καθώς και των Κρατών Μελών της Ένωσης για το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ικανότητα της Ε.Ε. να υπερασπίζεται τα Κράτη Μέλη της,  από την όποια επίθεση. Μόνο έτσι υπερασπίζεται και τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένει από τους εταίρους μας, να επιδείξουν συνέπεια στον τρόπο αντίδρασης τους στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε όχι απλά να καταδικαστεί η Τουρκική επιδρομή αλλά να κληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  όπως αποσύρει άμεσα τα πλοία της από Κυπριακή  ΑΟΖ και τερματίσει τους επιθετικούς της σχεδιασμούς.

Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάση του διεθνούς δικαίου,  αναμένουμε ότι η Ε.Ε  θα επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκιάς όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις.

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό