Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > Ένας εκτός τόπου και χρόνου «ρεαλισμός».

Ένας εκτός τόπου και χρόνου «ρεαλισμός».

07/11/2014

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός εξέδωσε πρόσφατα βιβλίο για την Κύπρο και το κυπριακό ζήτημα. Προτείνει δε ως λύση κάποια μορφή διζωνικής ομοσπονδίας ή διπλής ένωσης. Το βιβλίο αυτό όμως, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του ούτε τα εσχάτως τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή με την εμφάνιση του «ισλαμικού κράτους» ούτε την ανάδειξη του Κουρδιστάν ως κρατικής οντότητας. Επίσης αγνοεί πλήρως την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της κυπριακής ( και κατ’ επέκταση της ελλαδικής ) Α.Ο.Ζ. . Συνεπώς, με αυτές τις ορατές ελλείψεις και ούσα ανεπίκαιρη η ατυχής ( ; ) αυτή έκδοση, προκαλεί  ερωτηματικά η προβολή του βιβλίου, προχθες 5/11/14 σε εκδήλωση του αριστερού πατριωτικού φορέα «άρδην». Όπου εύλογα εκδηλώθηκαν πολλές ενστάσεις και διαμαρτυρίες, ακόμη και καταγγελίες. ( Νίκος Καραβαζάκης )

Κυπριακή σημαία ανεμίζουσα Πάνος Ιωαννίδης Agora Dialogue

«Κυπριακό: Η αιρετική λύση»

Άσχετα από την αγαθή πρόθεση του συγγραφέα, από την ώρα που καταργείται το διεθνώς και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η “λογική” κινείται στη σφαίρα των δύο κρατών, ο αφανισμός του Κυπριακού ελληνισμού είναι προδιαγεγραμμένος… Η προσέγγιση για υγιή κατάληξη του κυπριακού ζητήματος πρέπει να βασίζεται σε δύο δεδομένα: 1ον, ότι “λύση” που άμεσα ή έμμεσα καταργεί το κυρίαρχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συζητείται. 2ον, ότι κάθε άλλο θέμα συζητείται, νοουμένου ότι οι αποφάσεις δεν θα θίγουν την κυριαρχία του Κράτους και δεν θα πλήττουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των νομίμων Κυπρίων. Η προσέγγιση είναι αξιοπρεπής και ρεαλιστική, καθόσον η Τουρκία είναι πλέον που επείγεται για λύση (πορεία προς ΕΕ και αυξανόμενη γεωστρατηγική αξία Κύπρου), ενδεχόμενο ανέφικτο με την Τουρκία ανυπόληπτη και βυθισμένη στην παρανομία. Ως εκ των ανωτέρω, η ηττοπαθής παρουσίαση της όποιας προοπτικής δύο κρατών ως αδήριτης ανάγκης επειδή δήθεν «ο κυπριακός Ελληνισμός δεν έχει ούτε καλύτερη εναλλακτική λύση ούτε πολύ χρόνο στη διάθεσή του…» απορρίπτεται. Διότι, απλούστατα, τα παιδιά μας μετρούν περισσότερο από τα συμπλέγματα του οποιουδήποτε αυτό-αποκαλούμενου «φωστήρα»… Πάνος Ιωαννίδης 7.11.2014  

Ποία η διαφορά λύσης μεταξύ ICG και Σταύρου Λυγερού;

(ICG : INTERNATIONAL CRISIS GROUP)   Μπράβο Πάνο Ιωαννίδη. Συγχαρητήρια, κοντός ψαλμός αλληλούια για όλους, ξένους (τύπου Βικτώριας Χίσλοπ) και δικούς μας (Κύπρου και Ελλάδας) ειδικά και για τους από Αθήνας, που μας το παίζουν υπεροπτικά και πιο «έξυπνοι» όπως τον κ. Σταύρο Λυγερό που μας εισηγείται δύο κράτη κτλ. Και προσθέτω ερωτώντας:   Όταν η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων (14 Μαρτίου 2014) υποστήριξε με άρθρο της με τίτλο «Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality» ξεχωριστό κράτος για τους Τουρκοκύπριους εντός της ΕΕ, και είπε επί λέξη:   «Αυτή η έκθεση εισηγείται ότι οι πλευρές πρέπει να σκεφτούν ανεπίσημα την προοπτική αμοιβαίας συμφωνίας ανεξαρτησίας για τους Τουρκοκύπριους εντός της ΕΕ» As the report states: » This report argues that the parties should informally consider the option of mutually agreed independence for the Turkish Cypriots within the EU.»   Σε τι διαφέρει από την παρόμοια από Αθήνας εισήγηση «εξ αριστερών» του κ. Σταύρου Λυγερού για ημι-βελούδινο διαζύγιο, ούτω καλούμενο, ξεχωριστό κράτος για τους Τουρκοκύπριους; Αμφότερες καταργούν το νόμιμο Κυπριακό Κράτος. Το διεθνώς και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η “λογική” κινείται στη σφαίρα των δύο κρατών, ο αφανισμός του Κυπριακού ελληνισμού είναι προδιαγεγραμμένος… Ντροπή! http://www.crisisgroup.org/en/regions/europe/turkey-cyprus/cyprus/229-divided-cyprus-coming-to-terms-on-an-imperfect-reality.aspx   Φανούλα Αργυρού – πρόσφυγας από την κατεχόμενη Νεάπολη Λευκωσίας.

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό