Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > » Εκτός διαπραγματεύσεων το Φυσικό Αέριο. «

» Εκτός διαπραγματεύσεων το Φυσικό Αέριο. «

08/11/2014

ΕΔΕΚ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ: Εκτός διαπραγματεύσεων το Φυσικό Αέριο.

 

Οι δηλώσεις,  κινήσεις, βολιδοσκοπήσεις και πιέσεις για να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού το θέμα των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να απορριφθούν αποφασιστικά και κατηγορηματικά.

Τυχόν συζήτηση ενός τέτοιου θέματος και οποιαδήποτε διευθέτηση διαμοιρασμού οποιουδήποτε φυσικού πόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου του υποθαλάσσιου πλούτου, θα οδηγούσε σε πράξη αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Όσο δόλια προσπαθούν να εγείρουν ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να πάρουν σαφή και αποστομωτική απάντηση.

Να καταστήσουμε σαφές ότι επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή όχι μόνο όταν η Τουρκία αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όταν έμπρακτα σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Επειδή από τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αΐντα στην Αθήνα φαίνεται ότι σαφής στόχος και της Γενικής Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού είναι να συζητηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων και διαμοιρασμού τους στις διαπραγματεύσεις, καλείται η Κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στο Νορβηγό διπλωμάτη ότι κάτι τέτοιο απορρίπτεται κατηγορηματικά και ότι είναι αδιανόητο ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου συνομολογήθηκε η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ενεργεί για την καταστρατήγηση της.

 

Λευκωσία, 6 Νοεμβρίου 2014

Γραφείο Τύπου

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό