Αρχική > Διεθνή, Οικονομία, οικονομικά, πολιτική οικονομία > » Πληθαίνουν τα «κανόνια» στην Ασία. «

» Πληθαίνουν τα «κανόνια» στην Ασία. «

09/12/2014

marketnews_hedge_fundsΧαρακτηριστικά ανησυχητικά αποκτά η συναλλακτική συμπεριφορά και στην Ασία όπου ολοένα και περισσότερα τιμολόγια παραμένουν απλήρωτα για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα και πολλά από αυτά δεν εξοφλούνται ποτέ.

Το σκηνικό θυμίζει ίσως σε κάποιους Ελλάδα όμως εδώ η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί μετά από χρόνια επιδείνωσης. Αυτό εξηγεί μιλώντας στο Capital.gr η Deputy Managing Director του πολυεθνικού ομίλου ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων, Atradius Credit Insurance N.V., Μαρία Παπαζαρκάδα.

Με βάση έρευνα της Atradius (Payment Practices Barometer) σε επιχειρήσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό για τους χρόνους πληρωμής των τιμολογίων, ο εμπορικός κόσμος χάνει το ήμισυ της αξίας των απαιτήσεων που παραμένουν απλήρωτες άνω των 90 ημερών από την ημερομηνία λήξης τους. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Αμερική είναι στο 51,9% και στην Ευρώπη, 35,0%.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα στην Ασία και τον Ειρηνικό σε σχέση με το προηγούμενο έτος (35,6% έναντι 33%) δήλωσαν ότι η διατήρηση επαρκών ταμειακών ροών φέτος θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κερδοφορία της επιχείρησής τους.

«Παρά την ανάπτυξη στην περιφέρεια αυτή, υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους και την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων» εξηγεί η Μ. Παπαζαρκάδα. «Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αδυναμία είσπραξης των απαιτήσεων, η οποία οδηγεί σε πλήγμα επί της ρευστότητας των επιχειρήσεων και σε απώλειες επί των ταμειακών ροών τους».

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, όπως εξηγεί, «έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, που θα επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις διεθνείς αγορές». Το βασικό πρόβλημα της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, γεγονός που επιδεινώνεται από τους όρους χρηματοδότησης, οι οποίοι παραμένουν αυστηροί.

«Αρκετές επιχειρήσεις έχουν στραφεί στις εξαγωγές, ώστε να ισοσκελίσουν το κομμάτι των πωλήσεων του εσωτερικού που μειώνεται, λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης, αλλά και των αυξημένων χρόνων πίστωσης που επικρατούν στην ελληνική αγορά και συνοδεύονται με αβεβαιότητα στην είσπραξη, αλλά και αυξημένες πιθανότητες επισφάλειας, αν και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει παρατηρηθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών διαρκώς μειώνεται» προσθέτει το διευθυντικό στέλεχος της Atradius. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας. «Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι το ένα τρίτο των απαιτήσεων εξοφλείται μετά τη συμφωνημένη ημερομηνία πληρωμής, ενώ ικανό κομμάτι αυτών διαγράφεται ως ανείσπρακτο, το στοίχημα αυτό έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση».

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ασία και τον Ειρηνικό στην έρευνα Atradius Payment Practices Barometer, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή εγχώρια αύξηση πωλήσεων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του προφίλ των εξαγωγών, οι οποίες λογικά θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 6,5% περίπου, μπαίνοντας στο 2015. Οι εξαγωγές ειδικότερα, είναι πιθανό να επωφεληθούν από την ενίσχυση της ζήτησης και την ύπαρξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων εκεί, αναφέρει η Atradius.

Ωστόσο, παρά την παγκόσμια ανάκαμψη, κλιμακώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους και την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας σε αρκετές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Atradius στη δεξιά στήλη «Σχετικά Αρχεία».

Η. Γ. Μπέλλος

http://www.capital.gr/news.asp?id=2176061