Αρχική > Πολιτική > Πολυσήμαντη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των δημοσιογράφων ( ΕΣΗΕΑ ).

Πολυσήμαντη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των δημοσιογράφων ( ΕΣΗΕΑ ).

22/06/2013

Στις 18 και 19 Ιουνίου έγιναν αρχαιρεσίες για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων, με μαζική συμμετοχή. Καθώς κορυφώνονταν η πολιτική αντιπαράθεση και η κυβερνητική κρίση για το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ που στέλνει και εκατοντάδες δημοσιογράφους στην ανεργία, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που δέσποζε στην ΕΣΗΕΑ και επέβαλε συνεχόμενες απεργίες ( και απόλυτη συσκότιση ενημέρωσης ), ΕΧΑΣΕ στις εκλογές και απώλεσε την ηγεσία του σωματείου.ΕΣΗΕΑ κάλπη

Από πολλούς αποδίδεται αυτή η απροσδόκητη ήττα στον αυταρχισμό του τ. προέδρου Δ. Τρίμη ( «ιός της Κυριακής» στην «Ελευθεροτυπία» ) που ενεργοποίησε τον θεσμό των διαγραφών ( ! ) από το σωματείο όσων διαφωνούσαν ιδεολογικά μαζί του. Περισσότερο μάλλον στην εκλογική αυτή ήττα φαίνεται πως επέδρασαν οι τυφλές και άστοχες αλλεπάλληλες απεργίες που κήρυττε ο τ. πρόεδρος και οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα στα αιτήματα του κλάδου. Αντίθετα προκαλούσαν και σφοδρή δυσφορία του κοινού για την απουσία ενημέρωσης  αλλά και υποψίες για συμπαιγνία των «ταξικών» συνδικαλιστών με τους διαπλεκόμενους εκδότες στις δικές τους βλέψεις. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις «σκοτεινών» απεργιών υπήρξαν εκείνες που κατά την πρωτοφανή εξέγερση του 2011 στερούσαν ολοσχερώς την ενημέρωση.

Ως αποτέλεσμα τόσο αυτών των διαγραφών όσο και αυτών των απεργιών, ενισχύθηκε το ρεύμα των ακομμάτιστων-αδέσμευτων δημοσιογράφων που συνέπτυξαν ενωτικό ψηφοδέλτιο και αν και πρωτοεμφανισθέντες, νίκησαν. Ευρύτερα μάλιστα καταγράφεται ήττα συνολικά της Αριστεράς και των παρατάξεών της δεδομένου πως και το ΚΚΕ έχασε τη μία από τις δύο έδρες του και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  τη μοναδική δική της. Η παράταξη της ΝΔ και αυτή του ΠΑΣΟΚ διατήρησαν τις έδρες τους.

Συμβολικά τουλάχιστον, το αποτέλεσμα σίγουρα είναι απειλητικά προειδοποιητικό για την προαλειφόμενη «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ν.Καραβαζάκης.

Κατηγορίες:Πολιτική
  1. Γ.Ν.
    26/06/2013 στο 12:19

    Αγαπητέ φίλε κε Καραβαζάκη,

    Την μεγαλύτερη μείωση την είχε η παράταξη του ΚΚΕ. Οι απολύσεις στον 902 και στον Ριζοσπάστη φυσικά και επηρέασαν το αποτέλεσμα..

    Η συσπείρωση δημοσιογράφων Δούρειος Ίππος από 634 ψήφους έλαβε 689 ψήφους. Άρα που βλέπετε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός εάν θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά.. Φυσικά και αποτελεί αποτυχία το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την ΕΡΤ… Φυσικά και η προσκόλληση στην παλιά μορφή συνδικαλισμού επηρέασε το αποτέλεσμα.

    Και αν ο Τρίμης υπέστη ήττα, τότε ο Σόμπολος και ο Τσαλαπάτης υπέστησαν πανωλεθρία.

    Όμως ας δούμε ποιες παρατάξεις στηρίζουν τους Ενωμένους Δημοσιογράφους
    Διαβάζουμε στο site τους:

    http://www.enomenoidimosiografoi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2:%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%B5%CE%B1&catid=9&Itemid=103

    Η Δημοσιογραφική Ενότητα επιβεβαιώνει τη διακήρυξη αυτή, συγκροτώντας μαζί με τη Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση και άλλους συναδέλφους – που ενστερνίζονται τις διακηρυγμένες θέσεις μας – την παράταξη ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ, με την οποία θα μετάσχει στις επικείμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

    Συγνώμη αλλά η Δημοσιογραφική ενότητα δεν είναι ΠΑΣΟΚ και η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση ΔΗΜΑΡ; Οι άλλοι συνάδελφοι είναι οι ανεξάρτητοι; Και εάν η παράταξη στηρίζεται στις δυνάμεις της αντίδρασης τότε γιατί πανηγυρίζουμε;
    Επιμένω ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Περιμένω πάντα τις παρατηρήσεις σας.

    Φιλικά και με εκτίμηση,

    • 26/06/2013 στο 13:57

      Πανηγυρισμοί δεν υπάρχουν:
      » Συμβολικά τουλάχιστον, το αποτέλεσμα σίγουρα είναι απειλητικά προειδοποιητικό για την προαλειφόμενη “κυβέρνηση της Αριστεράς”. »
      Παρατήρηση κάνουμε και διαπιστώσεις.
      Το » δάσος » είναι η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, σε προνομιακό γι’ αυτούς χώρο και ενώ κατέρρευσε η κυβέρνηση.
      Τα «δέντρα» είναι όσα επισημαίνετε αλλά δεν αλλάζουν το δάσος.
      Ας εργαστούμε όλοι για την απαλλαγή μας από κόμματα και ιδεοληψίες, για το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Αυτό αρκεί.
      Οι δημοσιογράφοι έδιωξαν μια τραμπούκικη ηγεσία και απέκλεισαν την κομματική χειραγώγησή τους, τουλάχιστον προσωρινά.
      Αναλογιζόμενοι τις συνθήκες που αυτό επιτεύχθηκε ας παραδειγματιστούμε και ενεργοποιηθούμε. Αυτό αρκεί.
      Όσοι θέλουν και μπορούν για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα καλώς θέλουν και όλοι το ευχόμαστε. Το καλύτερο όμως ας μην εμποδίσει το καλό.
      Ν.Κ._

  2. 25/06/2013 στο 18:04

    Αγαπητέ φίλε, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα είναι πως μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης με αφορμή την ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα σε «προνομιακό» χώρο του. Και μάλιστα ευρύτερα η Αριστερά.
    Το τι κάνει η κ. Αντωνιάδου και αν κάνει ή όχι τρυκ εμείς δεν γνωρίζουμε. Κατανοούμε όμως και τρυκ να έκανε και να ξεγέλασε τους εκλογείς της δημοσιογράφους ( χλωμό κάπως νομίζω ),ΠΟΛΙΤΙΚΑ η πρόταση της «ενωτικής» ήταν ακομμάτιστη και ιδεολογικά αδέσμευτη. Και αυτό είναι το δεύτερο σπουδαίο μήνυμα από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.
    Ας προσπαθήσουμε να το ανιχνεύσουμε και να το μεταδώσουμε έμπρακτα και σε άλλους κοινωνικούς χώρους και πολιτικά μέτωπα.
    Νίκος Καραβαζάκης.

  3. Γ.Ν.
    25/06/2013 στο 16:25

    Ποιός είναι ο λόγος που αποχώρησε η Αντωνιάδου από την παράταξη του Σόμπολου; Άραγε σε ποιό βαθμό αποτελεί η παράταξη Ενωμένοι Δημοσιογράφοι ρεύμα ακομμάτιστων και αδέσμευτων δημοσιογράφων; Μήπως αποτελεί ένα ακόμη τρικ από αυτά που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια; Θεωρώ ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Εκτός εάν συμβαίνει κάτι που δεν το γνωρίζω.

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.