Αρχική > Διεθνή, Εθνικά, Πολιτική > «Ερντογάν-Νταβούτογλου: Αιτίες και αφορμές ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου.»

«Ερντογάν-Νταβούτογλου: Αιτίες και αφορμές ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου.»

06/05/2016

To δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου σε παλιές "ευτυχισμένες" στιγμές. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ, ΕΘΝΟΣTo δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου σε παλιές «ευτυχισμένες» στιγμές. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ, ΕΘΝΟΣ

Η απομάκρυνση Νταβούτογλου μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί. Ερντογάν και Νταβούτογλου, από την άνοδο του τελευταίου στον πρωθυπουργικό θώκο, ήρθαν σε αντιπαράθεση για σειρά σοβαρών ζητημάτων, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

Το πρώτο αφορά την απόφαση Νταβούτογλου να στηρίξει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Δεκεμβρίου του 2013. Ο Νταβούτογλου συμβούλευσε τους πρώην υπουργούς να καταφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν.

Σημαντικό ζήτημα μεταξύ τους ανέκυψε και σχετικά με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και την πρόθεσή του να κατέλθει στις εκλογές του της 7ης Ιουνίου 2015. Ο Νταβούτογλου ενέκρινε την πρόθεση του Φιντάν, ο Ερντογάν όμως του αναγόρευσε να εκτεθεί στις εκλογές.

Κόντρα όμως υπήρξε και αναφορικά με την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και της 1ης Νοεμβρίου, αλλά και όσον αφορά την ανάδειξη του πιστού στον Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ σε καίριο πόστο του κόμματος.

Ο Νταβούτογλου επίσης ήταν ανοικτός στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του Ιουνίου κάτι που δεν ήθελε ο Ερντογάν. Επίσης ο Νταβούτογλου δεν ήθελε την υπουργοποίηση του Γιλντιρίμ, αλλά και του γαμβρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Θέμα υπήρξε και με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Επίσης ο Ερντογάν θεωρούσε πως ο Νταβούτογλου δεν υποστήριζε επαρκώς την επιθυμία του για εφαρμογή προεδρικού καθεστώτος στην Τουρκία και την απαραίτητη μεταρρύθμιση του συντάγματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε και στις προσπάθειες του πρωθυπουργού του να επιβάλει διαφάνεια στις προεκλογικές δαπάνες πολιτικών.

Σημαντικό ζήτημα δημιουργήθηκε και με την άρνηση Νταβούτογλου να επιβάλει την άρση ασυλίας των Κούρδων βουλευτών του ΗDP, την ώρα που ο Ερντογάν την προανήγγειλε δημοσίως. Επίσης ο Νταβούτογλου εμφανιζόταν πρόθυμος να ξεκινήσει και πάλι διάλογο με το ΡΚΚ, αντίθετα από τον Ερντογάν που επιμένει στην σκληρή γραμμή. Παράλληλα δεν δεχόταν να αλλάξει την περί τρομοκρατίας νομοθεσία όπως απαιτούσε ο «σουλτάνος». Ο Νταβούτογλου αντιδρούσε και στην απαίτηση Ερντογάν να χάνουν την τουρκική υπηκοότητα οι υποστηρικτές του ΡΚΚ.

Κόντρα υπήρξε και σχετικά με τις διώξεις Τούρκων ακαδημαϊκών, αλλά και δημοσιογράφων και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet.

Με απαίτηση Ερντογάν επίσης ο Νταβούτογλου δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από http://www.hurriyetdailynews.com/20-confrontations-between-davutoglu-and-erdogan-during-20-months-of-prime-ministry.aspx?pageID=238&nID=98825&NewsCatID=338

http://mignatiou.com/2016/05/erntogan-ntavoutoglou-eties-ke-aformes-enos-proanangelthentos-diazigiou/

Κατηγορίες:Διεθνή, Εθνικά, Πολιτική