Αρχική > ΑΟΖ, Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό, Πολιτική > Μόνιμη θεσμική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου!

Μόνιμη θεσμική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου!

20/07/2017

43 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, βρισκόμαστε σε αναβαθμισμένη κατάσταση της ελληνοτουρκικής διαμάχης.

Η Τουρκία κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της προβάλλει τον επεκτατισμό της στην κυπριακή ΑΟΖ με την χρήση και πολεμικών φοβήτρων, διαλαλεί τον στρατηγικό στόχο της εξάλειψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την διαιώνιση της στρατιωτικής κατοχής της. Διχασμένη εσωτερικά όσο ποτέ στην βραχεία ιστορία της.

Η Κύπρος, έχει ανακηρύξει την κυπριακή ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχει κάνει παραχωρήσεις εκμετάλλευσης θαλασσίων οικοπέδων της σε μεγάλες πολυεθνικές και επιμένει στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν παρατάξει στόλους τους στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, με πρόδηλο στόχο τους την ανάσχεση επιθετικών ή προβοκατορικών ενεργειών της Τουρκίας.

43 χρόνια μετά, η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη αλλά ζωντανή και μαχόμενη για τα δίκια της και για την απελευθέρωσή της. Έναντι δε του τουρκικού αναθεωρητισμού και ευρύτερα της κοινωνικοοικονομικής  οπισθοδρόμησης όπως αυτή εκδηλώνεται από την εμφάνιση και εξάπλωση σκοταδιστικών θρησκοληψιών, μεταναστευτικών πλημμυρών και μαζικής τρομοκρατίας, τις οποίες εγκολπώνεται και εκμεταλλεύεται η Τουρκία, η Κύπρος αποτελεί προμαχώνα, τόσο του ελληνισμού όσο και του πολιτισμού, γενικώς. Ειδικότερα δε για την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο με το δικό της παράδειγμα, για την απελευθέρωσή της από την οικονομική υποδούλωση, δείχνοντας την δυναμική αξία εκμετάλλευσης, οικονομικής, πολιτικής και γεωπολιτικής, της ελλαδικής ΑΟΖ.

Προκύπτει αυτονόητα η υποχρέωση της συστράτευσής μας στον αγώνα απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Πολλαπλά επιβεβλημένη και για την εξιλέωση της Ελλάδας από τις προδοσίες των πολιτικών της έναντι των Κυπρίων αδελφών μας.

Ας θεσμοθετηθεί άμεσα η μόνιμη και διαρκής κοινή διυπουργική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Είναι το φυσικό επακόλουθο της υπάρχουσας εξ ανάγκης συνεργασίας και τεχνικά εξοικονομεί συνέργειες ενώ πολιτικά ισχυροποιεί εκθετικά τις επιμέρους πρωτοβουλίες μας.

Είναι ένα ουσιαστικό βήμα πολιτικής χειραφέτησης και αυτοτέλειας. Ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών. Αποκλειστικά, ελληνικό.

Νίκος Καραβαζάκης