Αρχική > Διεθνή > » Eξέλιξη ιστορικής σημασίας η συμφωνία με το Ιράν. «

» Eξέλιξη ιστορικής σημασίας η συμφωνία με το Ιράν. «

05/04/2015

Eξέλιξη ιστορικής σημασίας η συμφωνία με το Ιράν

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ

Η Συμφωνία- πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί μείζονος σημασίας εξέλιξη. Η ολοκλήρωσή της, που αναμένεται να γίνει μέχρι την 30η Ιουνίου, παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλάζει το πολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο και ισορροπίες από τη Μεσόγειο μέχρι την Ινδική υποήπειρο.

Ειδικότερα..

  1. Κλείνει οριστικά ένα σοβαρό μέτωπο των ΗΠΑ με το Ιράν, που είχε ανοίξει εδώ και 35 χρόνια. Ταυτόχρονα επαναφέρει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στην θέση των βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ολόκληρη την περιοχή.
  2. Η μεταβολή αυτή θα επιφέρει και μεταβολή των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στην ίδια την περιοχή. Είναι ήδη γνωστές οι έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και ορισμένων Κρατών του Κόλπου. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των σχετικών πρωτοβουλιών του Προέδρου Ομπάμα.
  3. Χαιρετίζουμε την αποτελεσματική συνεργασία των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών,της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και βέβαια της Ε.Ε. Η οριστική Συμφωνία του Ιουνίου, ας είναι το πρώτο βήμα αποκατάστασης της δημιουργικής και συνεχούς συνεργασίας των Μονίμων Μελών για την ειρήνη και ασφάλεια, η οποία εδώ και καιρό έχει παραλύσει.
  4. Η ειρήνη και η ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της. Θα πρέπει να εξεταστεί η σύσταση ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Σ.Α.
  5. Η άρση των κυρώσεων παρέχει νέες ευκαιρίες για τον Ελληνικό τουρισμό, την Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις μας.

Για την Επόμενη Ημέρα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από σημαντικές Ελληνικές εταιρείες για εξαγωγές, εμπόριο και επενδύσεις στο Ιράν. Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλουν να συντονίσουν και να διευκολύνουν τη δράση τους. Στη κατεύθυνση αυτή είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με συγκεκριμένες προτάσεις.

http://mignatiou.com/

Κατηγορίες:Διεθνή