Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > Συνάντηση Λιλλήκα με τον Ρώσο πρέσβυ στην Κύπρο.

Συνάντηση Λιλλήκα με τον Ρώσο πρέσβυ στην Κύπρο.

21/01/2015

Συμμαχία Πολιτών ΚύπρουΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ζητήσαμε από Ρωσία να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε το επικείμενο ψήφισμα να μην περιέχει τις οποιεσδήποτε αναφορές που θα είναι επιζήμιες για την εθνική μας υπόθεση

Η Ρωσία επιθυμεί υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας κατά την επίσκεψη του ΠΤΔ στη Μόσχα αλλά δυστυχώς η Κυπριακή Κυβέρνηση φαίνεται να την έχει αποσύρει

Όπως γνωρίζετε, η Συμμαχία Πολιτών ανέλαβε πρωτοβουλία απ’ αφορμή την απαράδεκτη έκθεση του Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών να έχουμε συναντήσεις με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο να ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συνδρομή τους έτσι ώστε η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα να μην υιοθετηθεί με το ψήφισμα που θα ψήφιζε το Σ.Α. για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια ζήτησα συνάντηση με τον φίλο Πρέσβη της Ρωσίας τον οποίο ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Του μετέφερα την έκκληση όπως η Ρωσία για μια ακόμα φορά, στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε το επικείμενο ψήφισμα να μην περιέχει τις οποιεσδήποτε αναφορές που θα είναι επιζήμιες για την εθνική μας υπόθεση. Όπως γνωρίζουμε, το προσχέδιο του ψηφίσματος το ετοιμάζει πάντοτε το Λονδίνο και ως συνήθως περιέχει αναφορές οι οποίες είναι ενοχλητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρέσβη για τη σταθερή στήριξη που παρέχει η Ρωσία προς την Κύπρο και την αμετακίνητη θέση της στο Κυπριακό ως θέση αρχών.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία όπου θεωρούμε ότι Δυτικές χώρες παίζουν περίεργο παιχνίδι το οποίο τίμημα πληρώνει ο λαός της Ουκρανίας και ιδιαίτερα οι ρωσσόφωνοι. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος πόλος και όχι να συμπλέει κατ΄ ανάγκη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε ασφαλώς και την κατάσταση στη Ρωσία μετά και από τις κυρώσεις από την Ε.Ε., με τις οποίες όπως ξέρετε ως Συμμαχία Πολιτών διαφωνούσαμε αλλά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Όπως ξέρετε αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις πάνω στη Ρωσία επηρεάζουν αρνητικά και την κυπριακή οικονομία και ανησυχούμε γιατί αν συνεχίσει αυτή η πολιτική των κυρώσεων, θα μας επηρεάσουν λόγω της υποτίμησης του Ρουβλίου με πιθανότητα σημαντικής μείωσης του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και αυτό θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική μας βιομηχανία.

Συζητήσαμε και τις σχέσεις που εμείς ως Κίνημα θα θέλαμε να αναπτύξουμε με ρωσικές πολιτικές δυνάμεις. Θα ευχαριστήσω ξανά τον φίλο Πρέσβη, θα είμαστε σε συνεχή επαφή. Ευελπιστώ και ελπίζω ότι η επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα, την οποία χαιρετίσαμε, θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Εκφράζουμε μεν την ικανοποίηση μας που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αλλά φοβούμαστε ότι από Κυπριακής πλευράς η επίσκεψη θα έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Οι δικές μας πληροφορίες και ανησυχίες είναι ότι κάτω από τις πιέσεις των γνωστών πρωτευουσών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει τις συμφωνίες εκείνες που θα μας επέτρεπαν να συγκλίνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου με τη Ρωσία που αποτελεί ένα παραδοσιακό φίλο της Κύπρου. Γι’ αυτό, καλώ ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη όχι για την υπογραφή πολλών αλλά όχι ουσιαστικών συμφωνιών αλλά για την υπογραφή συμφωνιών που θα δώσουν βάθος στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

Επιθυμούμε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, πραγματικά έχουμε συζητήσει πολλά θέματα. Η πρεσβεία έχει πραγματικά ανάγκη να ξέρει τις γνώμες όχι μόνο επισήμων εκπροσώπων της Κύπρου αλλά και κομμάτων συμπεριλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών. Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα και προς όφελος και των δύο πλευρών. Νομίζω ότι έχουμε συζητήσει όλα και κυρίως την κατάσταση στο Κυπριακό και πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Υπογράψαμε στη Μόσχα τις διμερής μας συμφωνίες. Έχει αναφερθεί και ο Πρόεδρος στη συζήτηση μας, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι κάνουμε ότι μπορούμε για τις σχέσεις των δύο χωρών και ελπίζω πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία μας αλλά και στη δική μας οικονομία.

Ερώτηση: Θα υπάρξει κάποια σημαντική συμφωνία από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα με το Υπουργείο Εξωτερικών όπως είπατε;

Πρέσβης: Αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν μπορώ να πως κάτι με σιγουριά.

Ερ.: κ. Πρέσβη, η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας στον οικονομικό τομέα, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας στα θέματα της Κύπρου;

Πρέσβης: Νομίζω ότι εμείς είχαμε πάντα καλές σχέσεις και με τη Τουρκία και με την Κύπρο και αυτές οι σχέσεις βρίσκονταν πάντα σε ανάπτυξη.

Γιώργος Λιλλήκας: Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός ότι η Τουρκία, μια χώρα που είναι υπό ένταξη στην Ε.Ε. και που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει διστάσει να υπογράψει πάρα πολλές συμφωνίες με τη Ρωσία, αγνοώντας και παραγνωρίζοντας τις οποιεσδήποτε πιέσεις ή παροτρύνσεις δέχτηκε είτε από την Αμερική είτε από τις Βρυξέλλες. Σε αντίθεση με την Κυπριακή Κυβέρνηση που φαίνεται να είναι ευαίσθητη στο τι θα πει η Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να μην κάνει τα βήματα εκείνα που θα έπρεπε να κάνει, θέτοντας μπροστά και πάνω από όλα τα κυπριακά συμφέροντα.

Ερώτηση: Εσείς κ. Λιλλήκα ποιες συμφωνίες έχετε υπόψη όταν λέτε σημαντικές συμφωνίες;

Γιώργος Λιλλήκας: Εμείς θεωρούμε ότι με βάση τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα και τις ανάγκες τις Ρωσίας αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος που είναι η γεωγραφική της θέση, εκείνο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αξιοποιήσουμε εμείς τη γεωγραφική μας θέση για να κερδίσουμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα. Δηλαδή, όπως έχουμε κάνει μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφτεί και με τη Ρωσία παρέχοντας τους τις διευκολύνσεις που η Ρωσία χρειάζεται για την περιοχή μας. Αυτό θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση συμφερόντων που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες.

Ερώτηση: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μάλιστα τώρα απειλεί να φέρει και πλατφόρμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Πως αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η Ρωσία;

Πρέσβης: Η Ρωσία παρακολουθεί πως εξελίσσονται οι καταστάσεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γεγονότων και θα δούμε τι θα γίνει.

Ερ: Τώρα θεωρείτε ότι δεν γίνεται κάτι με το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Πρέσβης: Έχουμε συζητήσει και με το Υπουργείο Εσωτερικών για το Barbaros και με όλες τις πλευρές, παροτρύνοντας όλες τις πλευρές και θα δούμε.

Ερ: κ. Πρέσβη, η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λιλλήκας είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα;

Πρέσβης: Ναι βεβαίως, αυτό ενδιαφέρει τη Μόσχα, και συζητάμε αυτό το θέμα.

 

 

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό