Αρχική > Κύπρος / κυπριακό > » «ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ» «

» «ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ» «

13/02/2015

 

Λιλλήκας3ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

Το ψήφισμα επαναφέρει στο προσκήνιο κεφαλαιώδεις πτυχές του κυπριακού οι οποίες δεν παρουσιάζονται σε άλλα πρόσφατα ψηφίσματα υπέρ της χώρας μας.

Το ψήφισμα να αποτελέσει την αφετηρία για μια σοβαρή προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο της εγκληματικά παραγκωνισμένης διεθνούς πτυχής του κυπριακού προβλήματος: της πτυχής της εισβολής και της κατοχής. 

13 Φεβ. 15

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε χθες ένα ψήφισμα καταπέλτη εναντίον της Τουρκίας, καταδικάζοντας τη για τις μετακινήσεις των σορών των δολοφονηθέντων αμάχων από την Άσσια και υποστηρίζοντας το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ως Συμμαχία Πολιτών θέλουμε να συγχαρούμε τους Ευρωβουλευτές μας για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσαν.

Στο ψήφισμα, πέραν της καταδίκης των μετακινήσεων λειψάνων γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση του ΕΔΑΔ για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των αγνοουμένων.

Το ψήφισμα επαναφέρει στο προσκήνιο κεφαλαιώδεις πτυχές του κυπριακού οι οποίες δεν παρουσιάζονται σε άλλα πρόσφατα ψηφίσματα υπέρ της χώρας μας. Για παράδειγμα, υπενθυμίζει ότι «… ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε καταναγκαστικές ομαδικές εκκενώσεις και ότι στις 28 Αυγούστου εκδιώχθηκαν οριστικά όλοι οι κάτοικοι του χωριού (Άσσια)».

Η αναφορά σε ‘οριστικές εκδιώξεις’ ουσιαστικά παραπέμπει και έμμεσα αναγνωρίζει το τουρκικό έγκλημα της εθνοκάθαρσης εναντίον της Κύπρου και αποτελεί ισχυρό χαρτί που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Επίσης, το ψήφισμα κάνει λόγο για τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας εναντίον των αμάχων πολιτών ενός χωριού – πράξη που συνέβηκε το 1974 σε όλες τις περιοχές όπου έλαβαν χώρα οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της εισβολής. Οι βομβαρδισμοί ανοχύρωτων κατοικημένων περιοχών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής πολέμου, όπως αυτοί καταγράφονται στις Συμβάσεις της Γενεύης και στο γενικότερο διεθνές δίκαιο.

Χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για την έκταση των δυνατοτήτων αυτού καθεαυτού του ψηφίσματος, οφείλουμε να ‘διαβάσουμε’ την αξία του και εκτός των πλαισίων του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων : ως αφετηρία για μια σοβαρή προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο της εγκληματικά παραγκωνισμένης διεθνούς πτυχής του κυπριακού προβλήματος: της πτυχής της εισβολής και της κατοχής.

 

Κατηγορίες:Κύπρος / κυπριακό