Αρχική > Εθνικά, Κύπρος / κυπριακό > Τουρκική εξέδρα στην κυπριακή ΑΟΖ! Casus beli ?

Τουρκική εξέδρα στην κυπριακή ΑΟΖ! Casus beli ?

29/01/2015

 Συμμαχία Πολιτών Κύπρου

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Τρία άμεσα μέτρα που οφείλει να λάβει η Κυβέρνηση για να αποτρέψει την εγκατάσταση της πλατφόρμας.

29 Ιαν.15

Όταν προειδοποιούσαμε ότι η Τουρκία θα αγόραζε δική της πλατφόρμα για  να την εγκαταστήσει στην  ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση  μας χλεύαζε  με το επιχείρημα ότι   «η πλατφόρμα είναι πολύ ακριβή». Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πλέον εξαγγείλει την αγορά πλατφόρμας και έκανε ακόμα μια φορά, ξεκάθαρους τους στόχους της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας  και των υδρογονανθράκων μας. Η Κυβέρνηση θα πρέπει  να πάψει να στρουθοκαμηλίζει και για μια φορά να δράσει αποφασιστικά και προληπτικά.

Για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Κυβέρνηση θα πρέπει:

Πρώτο: Σε συνεννόηση με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση  να προχωρήσει στη σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και διπλωματών  για να μελετήσουν Μέτρα Ισοδύναμου Στρατηγικού  Αποτελέσματος . Να προβλέψουν και να καταγράψουν τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας  και να ετοιμάσουν τα δικά μας μέτρα  αντίδρασης που θα  έχουν ίδιου επιπέδου συνέπειες πάνω στην Τουρκία.

Δεύτερο: να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέρων μέσω της  Κυπριακής  δικαιοσύνης κατά της ΤΡΑΟ, οποιωνδήποτε άλλων εταιρειών βοηθούν και συνεργάζονται με την ΤΡΑΟ, και  οποιουδήποτε τούρκου αξιωματούχου εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την Κυπριακή ΑΟΖ, στο πρότυπο των κυρώσεων που έλαβε η ΕΕ για τους Ρώσους αξιωματούχους  στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Τρίτο: να τροχοδρομήσει τη λήψη οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, καθιστώντας ξεκάθαρο στους Ευρωπαίους  εταίρους μας ότι η μη ικανοποίηση του Κυπριακού αιτήματος θα σημαίνει και την αρνητική στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε άλλα  σημαντικά ζητήματα που  απασχολούν την  ΕΕ και τους εταίρους μας.

Η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα και η παθητική συμπεριφορά της Κυβέρνησης  την  καθιστούν συνυπεύθυνη γιατί επιτρέπει  στην Τουρκία να υλοποιεί τους στόχους της.

Η απόλυτη εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη  στην Ουάσιγκτον  και στο Λονδίνο που, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  παραδέχτηκε ότι τον ξεγέλασαν τουλάχιστον  τρεις φορές  μέσα σε τρεις μήνες, είτε  υποδηλοί   αδυναμία αντίληψης των στρατηγικών συμφερόντων που εξυπηρετούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία σε βάρος των Κυπριακών  συμφερόντων, είτε είναι συνειδητή σύμπλευση. Όποιο από τα δύο και αν συμβαίνει οι επιπτώσεις και οι συνέπειες τόσο πάνω στο θέμα των υδρογονανθράκων  όσο και στο εθνικό μας ζήτημα θα είναι οδυνηρές.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«ΑΠΟΥΣΙΑ Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ»

Η Κύπρος δεν έχει Υπ. Εξωτερικών αλλά διακομιστή των αμερικανικών θέσεων

Τι μεσολάβησε από τη χθεσινή δήλωση του Κυβ. Εκπροσώπου που ευθυγραμμίστηκε με την αξιοπρεπή θέση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης  στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μέχρι  τη σημερινή δυσάρεστη και επικίνδυνη έκπληξη  που μας επιφύλαξε  ο κ Κασουλίδης;  Ποια πρεσβεία ξένη παρενέβη;

Συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όλη προσέγγιση του Γιαννάκη  Κασουλίδη;

29 Ιαν.15

Η Κυβέρνηση δεν είναι πλέον ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά έχει καταστεί και επικίνδυνη.

Την ώρα που θα συζητείται  στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το ενδεχόμενο παράτασης  των υφιστάμενων  κυρώσεων ή λήψης  νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  επιλέγει να αφήσει κενή καρέκλα. Παραμένει στην Κύπρο, αναμένοντας  να δεχτεί αύριο  τον Αλβανό ομόλογο του.

Είτε ο κ Κασουλίδης αδυνατεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα  της κατάστασης και πως αυτή επηρεάζει τα εθνικά μας συμφέροντα είτε, για να μην στεναχωρήσει τους ¨στρατηγικούς του εταίρους¨ τις ΗΠΑ,  φυγομαχεί για να μας λέει σε λίγους μήνες ότι η απόφαση λήφθηκε εν τη απουσία του.

Ο κ Κασουλίδης, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ανεπαρκής και ανίκανος να θέσει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις αμερικανικές και νατοϊκές ιδεοληψίες του.

Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειχνε μικρά ψήγματα αντίστασης στις παροτρύνσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας, ο κ. Κασουλίδης  φρόντιζε να τον υποσκάπτει με τις δημόσιες δηλώσεις του, που ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τα αμερικανικοβρετανικά κελεύσματα που βρίσκονται  σε πλήρη αντιδιαστολή με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με τις  αναφορές  του κ.  Κασουλίδη,  ότι  ανήκουμε τάχατες  στη Δύση, ότι είμαστε τάχατες  «στρατηγικοί εταίροι» των ΗΠΑ μόνο για θέματα τρομοκρατίας που ενδιαφέρουν τους Αμερικάνους και όχι για το Κυπριακό που ενδιαφέρει εμάς,  είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Κασουλίδης δεν λειτουργεί ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και να αναβαθμίσει το ρόλο της,  αλλά ως άβουλος διακομιστής των Νατοϊκών θέσεων.

Διερωτόμαστε, τί μεσολάβησε από τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που ευθυγραμμίστηκε με την αξιοπρεπή θέση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μέχρι  τη σημερινή δυσάρεστη και επικίνδυνη έκπληξη  που μας επιφύλαξε ο κ Κασουλίδης;  Ποια πρεσβεία ξένη παρενέβη;

Γιατί η Ρωσία να μας στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συγκρούεται για χάρη της Κύπρου με τις ΗΠΑ και την Αγγλία, τις οποίες συνεχίζει να εξυπηρετεί η Κυπριακή Κυβέρνηση σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ξεκαθαρίσει αν ήταν ενήμερος για τη φυγομαχία του κ. Κασουλίδη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης έχει αποποιηθεί το ρόλο του αρνούμενος να παραστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να προασπιστεί τα Κυπριακά συμφέροντα.  Συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όλη προσέγγιση του Γιαννάκη  Κασουλίδη;