Αρχική > Δημοτικά, Πολιτική > ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ Moody’s.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ Moody’s.

07/02/2014

Δημαρχείο7 2 2014 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ Moody’s – Aναβάθμισε σε Caa3, από C προηγουμένως, τον Δήμο της Αθήνας – Σταθερό το outlook

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Αθήνα κατέβαλε το ποσό των 675 χιλ. ευρώ, εξοφλώντας επί της ουσίας ένα δάνειο που είχε λάβει από την ATEbank, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ το 2003

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του Δήμου της Αθήνας, σε Caa3 από C προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Το outlook του Δήμου της Αθήνας είναι σταθερό, όπως ακριβώς και το σταθερό outlook για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

H σημερινή αναβάθμιση της αξιολόγησης του Δήμου της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης (review) που είχε ανακοινώσει η Moody’s στις 4 Δεκεμβρίου 2013.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση της Αθήνας αντανακλά τη διευθέτηση μέρους του χρέους της και των υποχρεώσεών της. Καθώς ο Δήμος της Αθήνας δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς χρεοκοπίας, η αναβάθμιση της αξιολόγησής του κρίνεται δικαιολογημένη.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του Δεκεμβρίου του 2013 η Αθήνα κατέβαλε το ποσό των 675 χιλ. ευρώ, αποπληρώνοντας και εξοφλώντας επί της ουσίας ένα δάνειο που είχε λάβει από την ATEbank, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ το 2003.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αθέτηση της πληρωμής του εν λόγω δανείου (των 29,5 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ) συνιστά ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς και προσωρινό τελικά, αφού η Αθήνα είχε συνάψει άλλο δάνειο ύψους 31,2 εκατ. ευρώ (τον Σεπτέμβριο του 2013), προκειμένου να καλύψει το δάνειο των 29,5 εκατ. ευρώ.

Όπως προειδοποιεί όμως στη συνέχεια η Moody’s, η δομή του προϋπολογισμού του Δήμου της Αθήνας είναι περιορισμένη, χωρίς την αναγκαία δημοσιονομική ευελιξία, προκειμένου να είναι σε θέση να δρα ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει, το απόθεμα του χρέους της Αθήνας ανήλθε σε 167 εκατ. ευρώ στο τέλος του  2013.

Eπομένως η δημοσιονομική κατάσταση της Αθήνας παραμένει εκτεθειμένη και ευάλωτη σε τυχόν αλλαγές στην εύθραυστη κοινωνικο-οικονομική κάτασταση της Ελλάδας, προσθέτει ο οίκος.

Η Αθήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές δημοσιονομικού χαρακτήρα πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Tυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση της αξιολόγησης του Δήμου της Αθήνας θα υποκινηθεί από μια παρόμοια μεταβολή στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

 www.bankingnews.gr

Κατηγορίες:Δημοτικά, Πολιτική