Αρχική > Πολιτική > Σύλληψη Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης στα κατεχόμενα.

Σύλληψη Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης στα κατεχόμενα.

27/02/2014

ΕΔΕΚΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την ΕΕ ενημερώνει ο Σοφοκλής Σοφοκλέους για την σύλληψη Κανατλί.

Να καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προκλητική σύλληψη του οργανωτικού Γραμματέα του Κόμματος «Νέα Κύπρος» και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), Μουράτ Κανατλί, ζήτησε σήμερα μέσω κατεπείγουσας γραπτής ερώτησης ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, ενημέρωσε την Κομισιόν για την άρνηση του Κανατλί το 2009 να συμμετάσχει στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Παράλληλα προειδοποίησε ότι εάν δεν πιεστεί η Τουρκία, ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω καταδίκης του καθώς εκκρεμούν ακόμα δύο «δικαστικές» υποθέσεις για την άρνηση του Κανατλί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις και για τα έτη 2010 και 2011.

Όπως υπογραμμίζει ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, το εν λόγω περιστατικό καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το κατοχικό καθεστώς τρομοκρατεί τους Τουρκοκυπρίους και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θεμελιώδη ελευθερία της έκφρασης. Ακόμη αναφέρει ότι η σύλληψη του Μουράτ Κανατλί συνιστά παράβαση του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο προνοεί ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης και συνείδησης ενώ τονίζει ότι  το ενταξιακό κεφάλαιο 23 για τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα θα πρέπει να παραμείνει κλειστό για την Τουρκία.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε στην Κομισιόν ότι το 2011, ο 21χρονος Τούρκος κληρωτός στρατιώτης Ουγκούρ Καντάρ βρήκε τραγικό θάνατο από βασανιστήρια σε στρατιωτική φυλακή, επίσης στα κατεχόμενα.

Παράλληλα, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ, καθώς και στον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας του Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, με τις οποίες τους ενημέρωσε για την σύλληψη, ζητώντας να καταδικάσουν την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος.

Κατηγορίες:Πολιτική