Αρχική > Πολιτική > » Η λύση που θα προκύψει θα είναι ολίγον Ομοσπονδία και ολίγον Συνομοσπονδία; «

» Η λύση που θα προκύψει θα είναι ολίγον Ομοσπονδία και ολίγον Συνομοσπονδία; «

23/04/2014

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η λύση που θα προκύψει θα είναι ολίγον Ομοσπονδία και ολίγον Συνομοσπονδία;

Θα είναι ολίγον νέο Κράτος και ολίγον Κυπριακή Δημοκρατία;Συμμαχία Πολιτών Κύπρου

 

23 Απρ. 14

Την ώρα που ο Έρογλου και η Άγκυρα αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο με δηλώσεις του απαλλάσσει την Τουρκία από την υποχρέωση που έχει να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή της Αμμοχώστου και διασυνδέει, την επιστροφή της πόλης με τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αναλώνονται για ακόμα μια φορά σε διαβήματα. Η Κυβέρνηση έχει πλέον μετατραπεί σε Κυβέρνηση διαβημάτων. Είναι εμφανές ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του , πυροσβεστικά τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις που δημιουργούν ο κύριος Έρογλου και η κυβέρνηση της Άγκυρας. Πυροσβεστικά διαψεύδουν τον κύριο Έρογλου αναφορικά με το ζήτημα παραμονής ή όχι των εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού στην πατρίδα μας. Τι αξία έχει το θέμα των εποίκων από την ώρα που ο Πρόεδρος αποδέχθηκε τις λεγόμενες συγκλίσεις στα έγγραφα Ντάουνερ μεταξύ των οποίων υπάρχει σύγκλιση που προβλέπει την παραχώρηση στα 73 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας σε όλη την Κύπρο, από την Πάφο μέχρι την Κερύνεια;

Καλούμε τον Πρόεδρο να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα και να πει τις αλήθειες. Να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς αλλά και τους στόχους που επιδιώκει να πετύχει μέσα από τη λύση η Τουρκία. Καλούμε τον Πρόεδρο να αλλάξει πορεία όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

 

Την ώρα που η Τουρκία μας κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας με προκλητικές τοποθετήσεις αλλά και με απαράδεκτες θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει να περάσουμε στη δεύτερη φάση των συνομιλιών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξη του, μας ενημερώνει ότι κατά τη 2η φάση των συνομιλιών, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών , θα επιχειρήσει να καταθέσει Προτάσεις, γεφύρωσης των διαφωνιών των δυο πλευρών.

Πως είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι υποχωρητικές θέσεις της δικής μας πλευράς με τις διχοτομικές θέσεις περί Συνομοσπονδίας της Τουρκικής πλευράς;

Πως θα γεφυρωθεί η διαφορά για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού Κράτους;

Η λύση που θα προκύψει θα είναι ολίγον Ομοσπονδία και ολίγον Συνομοσπονδία;

Θα είναι ολίγον νέο Κράτος και ολίγον Κυπριακή Δημοκρατία;

Προειδοποιούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η συνέχιση της σημερινής πορείας θα μας οδηγήσει σε γεφυρωτικές προτάσεις της «μέσης γραμμής», μεταξύ των δικών μας υποχωρητικών θέσεων και των απαράδεκτων τουρκικών απαιτήσεων. Η λύση της «μέσης γραμμής» , η οποία αποτελεί μια πάγια τακτική των μεσολαβητών, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια λύση Τουρκικών προδιαγραφών.

Είναι ψευδαίσθηση, να περιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ, που μονοπωλούν σήμερα τις διαδικασίες του Κυπριακού, θα στηρίξουν τις Ελληνοκυπριακές θέσεις και θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.

Κατηγορίες:Πολιτική