Αρχική > Πολιτική > » Νομοθετική ρύθμιση: Πλειστηριασμοί με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. «

» Νομοθετική ρύθμιση: Πλειστηριασμοί με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. «

30/04/2014
Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί δημοσιογραφική έρευνα της Αυριανής Μακεδονίας-Θράκης. Αν έχετε αντιρρήσεις ή επιπλέον πληροφορίες ή κάποια σχετική καταγγελία, στείλτε μας email στη διεύθυνση avriani@makedonias.gr ή γράψτε στα σχόλια παρακάτω.

pleistiriasmoi<img width=»600″ height=»375″ src=»http://avriani.makedonias.gr/wp-content/uploads/2013/11/pleistiriasmoi.jpg» class=»attachment-large wp-post-image» alt=»pleistiriasmoi» />

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, βάση της οποίας, αν ένα ακίνητο μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού για χρέη και δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τότε η τιμή εκκίνησης για να πωληθεί θα είναι στην αξία του 30% της αντικειμενικής!

Με απλά λόγια, αρχίζει ένα ξεπούλημα της περιουσίας χιλιάδων Ελλήνων χωρίς ηθικούς φραγμούς και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μετά φυσικά από πιέσεις εκ μέρους της τρόικας.Η σχετική ρύθμιση προωθείται στη Βουλή και αναμένεται μάλιστα να ψηφιστεί μετά τις Ευρωεκλογές, για ευνόητους λόγους… Στόχος του κράτους είναι να εισπράξει όσο το δυνατόν ταχύτερα λεφτά. Οι πλειστηριασμοί μπορεί να έχουν σταματήσει για μεγάλη μερίδα οφειλετών, κυρίως για χρέη σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ωστόσο για χρέη προς το Δημόσιο, δεν έχουν σταματήσει και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα που προωθείται, εάν ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται περαιτέρω, δηλαδή κάτω απ’ το 30% της αντικειμενικής αξίας. Με αυτό τον τρόπο τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο αφενός αδιαφορεί εάν χάνουν από τη διαδικασία αυτή οι φορολογούμενοι, αφετέρου, διατηρεί τις υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό των φόρων στην περιουσία και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ακόμα τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρίσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

11.300 πλειστηριασμοί το α’ εξάμηνο του 2013

Με την ισχύουσα νομοθεσία τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό είναι ελάχιστα εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν, ενώ εκκρεμούν πάρα πολλές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες φρενάρουν οποιαδήποτε κίνηση για πλειστηριασμό. Ωστόσο, δεν έχουν παύσει τελείως και μιλάμε για πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία Δικαστηρίων, το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν μόλις 11.300 πλειστηριασμοί με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 συνολικά οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν στα δημοτικά καταστήματα της χώρας έφθασαν στα επίπεδα του 2012 δηλαδή περίπου στις 26.000.

http://avriani.makedonias.gr

Κατηγορίες:Πολιτική