Αρχική > Πολιτική > » Ο χειρότερος Ιανουάριος από το 2010 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «

» Ο χειρότερος Ιανουάριος από το 2010 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «

29/01/2014

Του Βασίλη Γεώργα

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στην Τουρκία και στην Ινδία είναι η νέα ψηφίδα που προστέθηκε από χθες το βράδυ στο κάδρο των αναδυόμενων αγορών, με την προσδοκία ότι θα επιδράσουν κατευναστικά στις πιέσεις και θα αναχαιτίσουν τουλάχιστον προσωρινά την επιτάχυνση της νομισματικής και χρηματιστηριακής αναταραχής.
Υπό προϋποθέσεις, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στο καταρρέον ελληνικό χρηματιστήριο προσφέροντας μια ευκαιρία ανοδικής αντίδρασης-ανασύνταξης, τουλάχιστον στο βαθμό που η ισχυρή πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων συνδέεται με την απόσυρση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, με την περίπτωση της Τουρκίας να επηρεάζει καταλυτικά την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας (-30% το τελευταίο δίμηνο).
Ακόμη και τεχνικά, παρά την αδιαμφισβήτητη ένταση της διόρθωσης, η αγορά έχει φτάσει σε επίπεδα που δικαιολογούν ανοδική αντίδραση, καθώς οι τιμές έχουν συμπιεστεί υπερβολικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές μετοχές έχουν περάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα. Η αγορά προσεγγίζει πλέον μια περιοχή σημαντικών στηρίξεων όπως ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών στις 1.130 μονάδες που και στο παρελθόν έχει αναχαιτίσει τις πιέσεις, η κάτω πλευρά των λωρίδων Bollinger και η ζώνη των 1.050 – 1.100 μονάδων. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν η αγορά δεν καταφέρει να κρατηθεί στα παρόντα επίπεδα τότε ο βραχυχρόνιος στόχος της κίνησης μετατίθεται προς το κατά 50% επίπεδο διόρθωσης του παρόντος ανοδικού κύκλου που βρίσκονται στις 1043 περίπου μονάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δημιουργία ενός χαμηλότερου πυθμένα θα επισημοποιήσει τον τερματισμό του ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε από τον πυθμένα των 788 μονάδων μέχρι και την κορυφή των 1305,96 μονάδων.
Υπό το πρίσμα αυτό το ζητούμενο δεν είναι αν η αγορά θα πάρει ανάσες για δυο-τρεις μέρες κάποια στιγμή, αλλά τι είναι αυτό που προεξοφλεί με την έντονη υποχώρησή της το τελευταίο διάστημα, ώστε να εντοπίσει κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια τις πιθανές αγοραστικές ευκαιρίες που αρχίζει να δημιουργεί η πτώση.
Γιατί εκτός από την κατολίσθηση στις αναδυόμενες αγορές, στην πραγματικότητα, οι αιτίες της βαθιάς και απότομης διόρθωσης που συντελείται στο Χ.Α είναι παράλληλα και απότοκος της εσωτερικής επιδείνωσης του κλίματος, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη νέα αβελτηρία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (καλό Μάρτιο πλέον για «διπλή» δόση), αλλά κυρίως στην αναθέρμανση των σεναρίων πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014, ένα στοίχημα το οποίο πλέον παίρνουν φωναχτά και μεγάλοι επενδυτικοί οίκο (JP Morgan).
Η κατάσταση αυτή όχι απλά επαναφέρει, αλλά εγκαθιδρύει πλέον την αβεβαιότητα στα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια που για καιρό  «έπαιζαν» δυνατά από την πλευρά των αγοραστών το ελληνικό story στις μετοχές και τα ομόλογα, ενώ η ευρύτερη επιδείνωση του κλίματος στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό τόσο για το αν θα μπορέσουν να επιτευχθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για «έξοδο στις αγορές» πριν τις ευρωεκλογές, όσο και για τις επιπτώσεις στους εν τη γενέσει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς έκδοσης εταιρικών τίτλων, αυξήσεων κεφαλαίων κ.α
Κάπως έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο με εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δώδεκα και σωρευτικές απώλειες 13% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, έφτασε να υπερφαλαγγίζει  σε ταχύτητα και βάθος υποχώρησης όχι μόνο τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Markets) που καταγράφει πτώση 6% το ίδιο διάστημα, αλλά και την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας που είναι σαφώς πιο συγκρατημένη.
Με συνοπτικές διαδικασίες ο φετινός Ιανουάριος εξελίσσεται στον χειρότερο πρώτο μήνα από το 2010 καθώς πλέον απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.
Για την ιστορία, πέρυσι ο Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 8,69%, το 2012 η αγορά ανέβηκε 18,15%, το 2011 κατά 12,69% ενώ φέτος από κέρδη 15% στο πρώτο δεκαήμερο, έχει περάσει σε απώλειες 2,2%, με την πτώση να έχει εξανεμίσει ήδη σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

http://www.capital.gr/news.asp?id=1948255

Κατηγορίες:Πολιτική